środa, 8 sierpnia 2012

Żółta cukinia i pomarańczowy wieczór






W ogródku, pięknie obrodziła cukinia, tyle że żółta. Osobiście wolę zieloną, no ale żółta, też może być. Przynajmniej wyzwala we mnie chęć poszukiwania nowych zastosowań w przepisach. I tak powstał na zasadzie poszukiwań, prób i błędów przepis na placki:



Placki z żółtą cukinią






Składniki:

- 1 sporej wielkości żółta cukinia
- 1 sporej wielkości marchewka
- 1 sporej wielkości ziemniak, albo 2 małe ziemniaki
- 1 cebula (albo 1/3 dużego pora, osobiście wolę cebulę)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 2 całe jajka
- sól i pieprz
- olej do smażenia


Cukinię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ziemniaki umyć, obrać i również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce z tym, że na małych oczkach. Cebulę obrać z łupinek, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. czosnek przepuścić przez praskę i dodać do reszty warzyw.
Warzywa odcisnąć z soku. Dodać sól, pieprz, wbić jajka i dodać mąkę. Wszytko porządnie wymieszać. Łyżką kłaść warzywne ciasto na rozgrzany olej, na patelnię. Smażyć placki z obu stron na rumiany kolor.


Na deser były truskawki. Tak pięknie wieczorem świeciło słońce, że wydawało się wszystko wręcz pomarańczowe.